Akkoord over kortere doorbetaling bij ziekte nabij

0
2732

 

Vakbonden en werkgevers zouden dichtbij een akkoord zijn om de doorbetaling bij ziekte voor kleine ondernemers fors te verkorten: van twee naar één jaar. Door de huidige regels zouden werkgevers namelijk huiverig zijn om mensen in vaste dienst aan te nemen.

Dat schrijft de Telegraaf vanochtend op basis van bronnen rond de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers.

Te duur

Het verkorten van de doorbetaling bij ziekte staat al lange tijd op het verlanglijstje van het MKB. Zij claimen dat de huidige regeling veel te duur is voor kleine ondernemers. Niet in de laatste plaats omdat er ook de verplichting is om een re-integratietraject te bieden.

De technische details voor de verkorting van de doorbetaling bij ziekte zouden nog wel uitgewerkt moeten worden. Zo is het nog de vraag wat een ‘kleine ondernemer’ precies is. Ook moet er iets geregeld worden voor het tweede jaar ziekte.

Duurder voor werknemers

Volgens de krant zou het een optie zijn om voor het tweede jaar een collectieve verzekering in te richten. In zo’n scenario wordt het voor het bedrijfsleven goedkoper, maar voor de werknemer natuurlijk niet.

Vandaag schuiven de sociale partners aan bij de formatiebesprekingen in Den Haag, om de politiek bij te praten over hoe het ervoor staat in de polder.