Ondernemersvertrouwen op hoogste punt sinds 2008

0
1681

 

Ondernemers zijn zeer positief over de ontwikkeling van de omzet, investeringen en werkgelegenheid. Het ondernemersvertrouwen heeft het hoogste punt sinds 2008 bereikt. Dat blijkt uit de nieuwste COEN-enquête. MKB-Nederland en VNO-NCW verwachten dat de hoge economische groei volgend kwartaal doorzet. De nieuwe COEN-cijfers bevestigen het positieve economische nieuws van het Centraal Planbureau.

Groei zorgt voor banen

Bedrijven zijn erg positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Een op de drie bedrijven verwacht een groei van de werkgelegenheid in het komende kwartaal. Vooral in de zakelijke dienstverlening en de bouw zijn de ondernemers positief gestemd. De groei van de werkgelegenheid leidt tot ervaren personeelstekorten.

Een op de zes bedrijven voelt zich echter belemmerd in hun bedrijfsactiviteiten als gevolg van personeelstekorten.

Met name in de IT-dienstverlening is de vraag groot: daar ervaart 1 op de 3 bedrijven een tekort aan geschikte arbeidskrachten.

Ondernemersvertrouwen op hoog niveau

De grotere vraag naar personeel hangt onder andere samen met de aanhoudende groei in bedrijvigheid van het bedrijfsleven. Het  ondernemersvertrouwen, de sentimentsindicator voor ondernemend Nederland, is met 15,9 het hoogst sinds het begin van de meting eind 2008. Het vertrouwen onder de ondernemers in de bouwnijverheid en groothandel scoort daarin het best.