Voordelen van een zakelijke rekening

0
23

Wat zijn precies de voordelen voor het openen van een zakelijke rekening? Vanuit de Belastingdienst is geen verplichting opgelegd voor het hebben van een zakelijke rekening. Daarentegen krijgen ondernemers wel te maken met banken die je verplichten je zakelijke transacties via een zakelijke rekening te doen.

Het openen van een zakelijke rekening is per saldo wat duurder dan een privé rekening. Echter wordt er voor starters vaak een starterstarief van minder dan 10 euro per maand gehanteerd. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar.

Voordelen van scheiden privé en zakelijk

Door het scheiden van privé en zakelijk heb je meer overzicht én bespaar je tijd en kosten:

  1. Overzicht: door het scheiden weet je precies wat je privé en zakelijk hebt uitgegeven. Wanneer dit door elkaar heen loopt haal je jezelf veel uitzoekwerk op de hals. Voordat je hier weer helderheid in hebt ben je uren verder. Dit geldt ook voor een eventuele boekhouder die je hebt. Door het scheiden bespaar je tijd voor je boekhouder en bespaar je hiermee kosten. De kosten van de zakelijke rekening heb je er dus zo uit.
  2. Belastinginspectie/ Belastingadviseur: door het scheiden van privé en zakelijk is het voor de belastinginspecteur of belastingadviseur eenvoudiger en overzichtelijker om de boekhouding te controleren. Hierdoor betaal je minder uren voor het advies van de belastingadviseur.
  3. Helpdesk boekhoudsoftware: door het scheiden van privé en zakelijk is het voor de helpdesk van de aanbieder van een online boekhoudpakket gemakkelijker om te helpen met de boekhouding.

Gemakkelijker geld terugvragen bij de Belastingdienst

Door de privé en zakelijke rekening van elkaar te scheiden is het gemakkelijker om BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Het zorgt ervoor dat in één oogopslag te zien is welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Wanneer je zakelijke rekeningen hebt betaald met een privé rekening is het lastig aan te tonen dat dit zakelijke kosten zijn geweest. Minder helder, lastiger aan te tonen en daardoor meer risico dat het niet geaccepteerd wordt door de Belastingdienst.

Professionaliteit uitstralen

Een zakelijke bankrekening zorgt voor een professionele uitstraling richting je klanten. Door je bedrijfsnaam te koppelen aan een zakelijke bankrekening laat je de klant zien dat je serieus bezig bent met je onderneming.

Kortom: met een zakelijke rekening ben je per saldo écht goedkoper uit én daarnaast bespaart het je veel onnodig werk! Een goede boekhouding voeren is essentieel voor het slagen van jouw bedrijf. Maar dat hoeft echt niet langer te duren dan noodzakelijk is.