Zelf de online boekhouding doen, slim?

0
30

D

oor zelf je online boekhouding bij te houden heb je geen dure accountant of boekhouder meer nodig. Een administratie bijhouden is gemakkelijker dan het lijkt, zeker voor een ZZP’er of MKB’er. Wanneer je de administratie eenmaal een keer gedaan hebt, is het bijhouden hiervan een stuk gemakkelijker. Dit komt doordat de meeste zaken namelijk op dezelfde manier terugkomen.

Het bijhouden van je boekhouding

Vanuit de wet-en regelgeving is bepaald dat iedere ondernemer de plicht heeft om een administratie/boekhouding bij te houden. Iedere ondernemer dient zich namelijk zakelijk te kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Ook voor het indienen van je inkomstenbelasting heb je een goede boekhouding nodig. Kortom: je ontkomt er niet aan.

Naast de wettelijke verplichting is het bijhouden van je boekhouding ook voor jezelf essentieel. Inzicht in je bedrijf geeft is de basis voor het gezond houden van je bedrijf. Door zelf online te gaan boekhouden weet je precies waar je staat qua inkomsten en uitgaven. Hierdoor wordt voor jou als ondernemer goed inzichtelijk hoe de geldstromen binnen je bedrijf verlopen en kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Levert het online boekhouden je ook echt wat op?

Naast de inzichten in je bedrijf is het doen van je eigen boekhouding ook een kostenverlichting. Door het zelf inboeken van in- en uitgaande facturen en je kosten heb je geen boekhouder of accountant meer nodig. Hiervoor heb je natuurlijk wel een gemakkelijk en goed boekhoudpakket nodig. Voorbeelden van makkelijke online boekhoudpakketten zijn 7×24.nl of e-boekhouden.nl die werken met simpele termen. Hierdoor is een financiële achtergrond geen must en wordt het zelfs wel leuk om je boekhouding te doen. Het is belangrijk om op een vast moment bijv. 1x per week/ of per 2 weken de boekhouding bij te houden. Hierdoor zal je zien dat het ieder moment gemakkelijker wordt.

Controle van je boekhouding geeft een veilig gevoel

Natuurlijk is het fijn als iemand je online boekhoudkunsten kan controleren nadat je deze hebt ingevoerd. Dit zou je achteraf kunnen laten doen door een accountant. Echter zijn er ook andere mogelijkheden. Bij veel boekhoudprogramma’s is een deskundige HelpDesk aanwezig die je kan helpen met de online boekhouding. Verder geeft boekhoudpakket 7×24 je zelfs zekerheid van het meekijken van de Virtuele Accountant. Dit is een soort check op de boekingen die je hebt ingevoerd. Zitten er boekingen tussen die anders kunnen of niet goed ingeboekt zijn, dan word je daar direct op gewezen en kun je deze meteen aanpassen. Je zult zien, waar je eerst zo tegenop zag, valt je reuze mee!

Tip: besteed 1 x per jaar een deel van je besparing aan het advies van een belastingadviseur. Ook dat levert je vaak extra winst en voordeel op!