Zakelijke aftrekposten voor ZZP of MKB

0
18

Als ZZP’er en/of MKB’er is het goed om te weten welke zakelijke aftrekposten je kunt benutten. Je betaald namelijk minder belasting als je deze zakelijke aftrekposten van je winst af kunt halen (inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting). Het is daarom belangrijk om te weten welke zakelijke aftrekposten je kunt benutten.

Welke kosten zijn zakelijke aftrekpost?

In principe zijn alle zakelijke kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je bedrijf zakelijk aftrekbaar. Het zijn kosten die direct betrekking hebben op jouw bedrijf en die binnen redelijke grenzen zijn. Hierbij valt te denken aan: de huur van je pand, verzekeringen voor je bedrijf, vakliteratuur, de kosten van de zakelijke bankrekening, een bedrijfswebsite enz. Dit zijn zeer heldere kosten.

Echter zijn er ook de zogenoemde ‘gemengde kosten’. Dit zijn kosten die gedeeltelijk aftrekbare kosten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto of mobiele telefoon die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Het zakelijke deel van deze kosten is nog wel aftrekbaar, maar niet voor de volle 100%. Per kostenpost zijn hier regels voor.

Hoe om te gaan met de verschillende ‘gemengde kosten’

Auto zowel zakelijk als privé gebruik
Voor de auto is het van belang of de auto van de zaak is of van jou privé. Voor beide mogelijkheden geldt namelijk een andere regelgeving die best ingewikkeld is. De Belastingdienst probeert hier wel duidelijkheid in te scheppen. Wil je weten hoe het een en ander met een auto van de zaak en/of privé zit, klik dan hier en/of hier.

Mobiele telefoon
Voor je mobiele telefoon geldt dat wanneer je deze minstens 10% zakelijk gebruikt je de aanschafkosten mag aftrekken. De gemaakte zakelijke telefoonkosten mag je ook aftrekken, maar je kosten voor privé gebruik weer niet.

Computer of laptop
Als een laptop of computer noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering dan is dit een aftrekbare post.

Indien je toch nog twijfelt over hoe je ‘gemengde kosten’ dient te verwerken in je boekhouding is het navragen bij een boekhouder een goede optie. Wanneer je er uiteindelijk voor kiest om meer zakelijke kosten van je winst af te trekken dien je er bewust van te zijn dat je deze kosten goed moet kunnen uitleggen en onderbouwen. Dit doe je door middel van lijstjes en/of bonnetjes waarin je aantoont dat de kosten daadwerkelijk nodig zijn voor de bedrijfsvoering.

Gespreid aftrekbare kosten

Naast de volledig en ‘gemengde’ zakelijke kosten zijn er duidelijk zakelijke kosten die je niet in één jaar mag aftrekken. Het gaat hier om kosten die groter zijn dan €450,- (excl. BTW) én die je langer gebruikt dan 1 jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van een auto van €5.000,- De Belastingdienst wil dan dat je deze bedrijfsauto in 5 jaar op gaat voeren als kostenpost. Dit betekent dat je bedrijfsauto gaat afschrijven in 5 jaar voor €1.000,- per jaar. Hierdoor worden de grote kostenposten verdeeld over meerdere jaren. Andere voorbeelden zijn bijv.: een gebouw, een computer, de inventaris van je kantoor etc.

Niet-aftrekbare kosten

Niet aftrekbare kosten zijn kosten waarbij het privévoordeel groter is dan het zakelijke voordeel én kosten die niet gemaakt hadden hoeven worden voor een goede uitvoering van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan kleding, geldboetes, literatuur (tenzij vakliteratuur) etc. Zie de regels hiervoor op de site van je Belastingdienst

Overige handige zakelijke aftrekposten

Naast de ‘gewone’ zakelijke kostenposten zijn er ook nog een aantal andere fiscale voordelen die je zou kunnen benutten. De Rabobank heeft 7 tips opgesteld waar je misschien voor in aanmerking komt.

Bij twijfel niet oversteken!

Wanneer je als ondernemer twijfelt of een kostenpost nou zakelijk aftrekbaar is kun je het beste de veilig weg kiezen. Overleg met adviseurs of met de HelpDesk van je online boekhoudpakket. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen dingen hebt gedaan die eventueel niet door de beugel zouden kunnen.